stdClass Object
(
    [nazev] => Nezávislá obalová laboratoř VŠCHT Praha
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => nezávislá obalová laboratoř; zkoušení; obal; obalový prostředek; kontakt; potravina; hračky
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => 
    [indexace] => 1
    [ga_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => 
    [ga_account] => 
    [ga_domain] => 
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [iduzel] => 6577
    [platne_od] => 20.08.2015 12:55:00
    [zmeneno_cas] => 20.08.2015 12:55:56.237204
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Lukáš Vápenka
    [canonical_url] => //nol.vscht.cz
    [idvazba] => 7403
    [cms_time] => 1510972615
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] => 
            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => 
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] =>  
            [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Nezávislá obalová laboratoř
Ústav konzervace potravin
[paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => [paticka_budova_1_nadpis] => Národní technická knihovna
[paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => Vchod k nám do budovy B [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => Adresa:
Nezávislá obalová laboratoř
VŠCHT Praha
Zkušební laboratoř č. 1316
akreditovaná ČIA dle ČSN EN ISO/IEC 17025
VŠCHT Praha – Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Lukas.Vapenka@vscht.cz [social_fb_title] => [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTNOL [autor] => Autor [aktualizovano] => Aktualizováno [more_info] => více informací [adresa_url] => [paticka_mapa_alt] => [intranet_odkaz] => [intranet_text] => [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Příhlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [1924] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1926] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1926 [canonical_url] => //nol.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[menu-main] [sablona] => stdClass Object ( [class] => obory_detail [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1927] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1927 [canonical_url] => //nol.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[menu-top] [sablona] => stdClass Object ( [class] => obory_detail [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1928] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1928 [canonical_url] => //nol.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[menu-jazyky] [sablona] => stdClass Object ( [class] => obory_detail [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1924 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1925] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1933] => stdClass Object ( [nazev] => Nezávislá obalová laboratoř VŠCHT Praha [seo_title] => Nezávislá obalová laboratoř VŠCHT Praha [seo_desc] => nezávislá obalová laboratoř; zkoušení; obal; obalový prostředek; kontakt; potravina; hračky; testování; migrace [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Vítáme Vás na internetových stránkách Nezávislé obalové laboratoře (NOL) akreditované ČIA dle ČSN EN ISO/IEC 17025, která je součástí Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Laboratoř pracuje od roku 1995, oficiálně byla ustavena roku 2001, kdy také byla akreditována pro zkoušení obalových prostředků určených pro kontakt s potravinami.

 

Laboratoř nabízí:

V rámci akreditace

  • zkoušení obalových prostředků a dalších výrobků, určených pro přímý kontakt s potravinami, hraček a předmětů určených pro péči o dítě v souladu legislativou platnou v České republice (nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 1935/2004, zákon č. 258/2000 Sb.) zkoušení bariérových vlastností obalových materiálů (propustnost pro vlhkost a kyslík)
  • zkoušení bariérových vlastností obalových materiálů (propustnost pro vlhkost a kyslík)
  • zkoušení kvality potravin, zejména s ohledem na vliv systému balení za daných podmínek skladování

Mimo rámec akreditace

  • zkoušení dalších funkčních vlastností obalových prostředků, (parametry mechanické, migrační, tepelné, složení a změny modifikované atmosféry atd.)
  • zkoušení jemných kovových obalů
  • chemické analýzy obalových prostředků
  • posouzení vhodnosti obalových systémů pro balení potravin, včetně analýz chemických změn balených potravin
  • návrh systémů balení pro daný typ potraviny
  • vypracování prohlášení o splnění podmínek uvedení obalů do oběhu a na trh podle zákona 477/2001 Sb., o obalech 
[iduzel] => 1933 [canonical_url] => //nol.vscht.cz/home [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [2273] => stdClass Object ( [nazev] => Metody [seo_title] => Metody [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

   

[iduzel] => 2273 [canonical_url] => //nol.vscht.cz/metody [skupina_www] => Array ( ) [url] => /metody [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [2421] => stdClass Object ( [nazev] => Akreditace Nezávislé obalové laboratoře [seo_title] => [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

v češtině:

  

v angličtině:

[iduzel] => 2421 [canonical_url] => //nol.vscht.cz/akreditace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /akreditace [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [2419] => stdClass Object ( [nazev] => Pracovníci laboratoře [seo_title] => Pracovníci laboratoře [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Vedoucí laboratoře: doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc.  
Metrolog a technický vedoucí: prof. Ing. František Kvasnička, CSc.  
Manažer jakosti: Ing. Lenka Votavová, Ph.D.  
 Odborný pracovník: doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.  
  Odborný pracovník: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.  
  Odborný pracovník: Ing. Eliška Václavíková, Ph.D.  
  Odborný pracovník: Ing. Vojtěch Kružík  
  Odborný pracovník: Ing. Lukáš Vápenka  

[iduzel] => 2419 [canonical_url] => //nol.vscht.cz/pracovnici [skupina_www] => Array ( ) [url] => /pracovnici [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [2473] => stdClass Object ( [nazev] => Přístrojové vybavení [seo_title] => Přístrojové vybavení [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Přístrojové vybavení Nezávislé obalové laboratoře
 
  • 4 plynové chromatografy s běžnými typy detektorů (MS, FID)
  • 3 kapalinové chromatografy pro gradientovou i isokratickou eluci s běžnými typy detektorů (UV/VIS, RID, DAD, FLD)
  • 5 analyzátorů pro kapilární elektroforesu
  • 3 UV/VIS spektrofotometry s proměnlivou vlnovou délkou a možností snímání spekter
  • 2 klimatizační skříně pro skladování vzorků při teplotách -50 °C až 100 °C a relativní vlhkosti 20 % až 90 %
  • laboratorní lis a trhací zařízení Instron 5544 (Instron Ltd.)
  • zařízení pro stanovení propustnosti obalových materiálů pro kyslík Ox-Tran 2/20 MH (Mocon Inc.)
  • zařízení pro měření propustnosti obalových materiálů pro plyny Lyssy L100-5000 (PBI Dansenzor)
  • zařízení pro stanovení obsahu kyslíku a oxidu uhličitého v atmosféře uvnitř obalu Check Mate 9900 (PBI Dansenzor)
  • zařízení pro kontrolu integrity obalů Leak Pointer (PBI Dansenzor)
  • mikrometr L&W typ 051 (AB Lorentzen & Wettre)
  • automatický titrátor (Mettler Toledo, typ DL22 F&B)
  • automatický extraktor tuku Soxtec Systém 2043, FOSS
[iduzel] => 2473 [canonical_url] => //nol.vscht.cz/pristroje [skupina_www] => Array ( ) [url] => /pristroje [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [5219] => stdClass Object ( [nazev] => Výzkumná činnost Nezávislé obalové laboratoře [seo_title] => Výzkumná činnost Nezávislé obalové laboratoře [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Zaměření

  • Příprava, vlastnosti a využití aktivních systémů balení potravin
  • Balení potravin v modifikované atmosféře
  • Metody zkoušení zdravotní nezávadnosti obalů potravin

  

Řešené projekty

  • Identifikace zdravotních rizik z potravinářských obalů na bázi papíru a lepenek (projekt MZ IGA č. NT14375, doba řešení 2013 - 2015)
  • Vliv tiskových barev na bezpečnost obalů potravin (projekt GAČR č. 525/07/1153, doba řešení 2007-2009)
  • Příprava a vlastnosti obalů potravin s aktivní antimikrobní funkcí (řešeno v rámci projektu Truefood 6. RP EU č. 016264-2, 2006-2010 a projektu NAZV č. QF 3158, 2003-2006)
  • Studium vlivu systému balení v modifikované atmosféře na bezpečnost potravin (řešeno v rámci výzkumného záměru č. MSM 6046137305 Progresivní potravinářské a biochemické technologie)
  • Vývoj postupů pro sledování zdravotní nezávadnosti obalů potravin na bázi elektroseparačních analytických technik (řešeno v rámci výzkumného záměru č. MSM 6046137305 Progresivní potravinářské a biochemické technologie)

 

 

Významné publikace za období 2009-2014

  • Vápenka L., Vavrouš A., Dobiáš J., Sosnovcová J.: Migration of phthalates from paper packaging materials. Food Analysis Congress, Cambridge, 15.-16. 9. 2015.
  • Vápenka L., Vavrouš A., Votavová L., Dobiáš J.: Bezpečnost obalů potravin na bázi papíru, XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, str. 113-116, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, 25. - 27. 5. 2015. ISBN 978-80-7080-937-2.
  • Vápenka L., Vavrouš A., Votavová L., Kejlová K., Dobiáš J., Sosnovcová J.: Non-target screening of contaminants in paper-paperboard for food contact materials (poster). Food Analysis Congress, Barcelona, 29.-30.10. 2014.
  • Vápenka L., Vavrouš A., Votavová L., Dobiáš J.: Kontaminanty v obalových materiálech na bázi papíru. Sborník příspěvků z XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, str. 236-239, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, 26.-28.5. 2014. ISBN 978-80-7080-903-7.
  • Votavová L., Hanušová K., Vápenka L., Dobiáš J., Kvasnička F.: Occurrence of 2-phenylphenol in food paper packages. Central European Journal of Chemistry, 12(11), 1162-1168 (2014).ISSN 1895-1066. IF 1,17.
  • Hanušová K., Vápenka L., Dobiáš J., Mišková.: Development of antimicrobial packaging materials with immobilized glucose oxidase and lysozyme. Central European Journal of Chemistry, 11(7), 1066-1078 (2013).ISSN 1895-1066. IF 1,17.
  • Hanušová K., Dobiáš J., Voldřich M.: Assesment of functional properties and antimicrobial efficiency of polymer films with lacquer layer containing natamycin in cheese packiging. Journal of Food and Nutrition Research, 51, 145-155 (2012). IF 0,679.
  • Hanušová K., Dobiáš J.: Aktivní obaly potravin a možnosti využití nanotechnologií. Výživa a potraviny 66 (1), 21-24 (2011). ISSN 1211-846X.
  • Hanušová K., Votavová L., Dobiáš J., Voldřich M.: Migrace epoxidovaného sojového oleje z těsnících hmot konzervových víček do potravin. Sborník příspěvků - XLI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, str. 74–77 na CD. Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR, 23.–25. 5. 2011. ISSN 1802-1433.
  • Hanušová K., Dobiáš J.: Practical application of active and intelligent packaging in food processing, Book of Abstracts of 8th International Conference "Students for Students", str. 18–19. Cluj-Napoca, Romania, 7.–10.4.2011. ISBN 978-973-133-912-2.
  • Dobiáš J., Čížková H., Hanušová K., Votavová L., Voldřich M.: Occurrence of dipropylene and tripropylene glycol diacrylates in packaging materials and packaged sugar. Book of Abstracts 5th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, str. 321. Praha, 1.–4.11.2011. ISBN 978-80-7080-795-8.
  • Hanušová K., Šišák M., Dobiáš J., Voldřich M.: Antimicrobial packaging films with nanoparticles of silver and titanium dioxide. Book of Abstracts 5th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, str. 303. Praha, 1.–4.11.2011. ISBN 978-80-7080-795-8.
  • Hanušová K., Šťastná M., Votavová L., Klaudisová K., Dobiáš J., Voldřich M., Marek M.: Polymer films releasing nisin and/or natamycin from polyvinyldichloride lacquer coating: Nisin and natamycin migration, efficiency in cheese packaging. J. Food Eng. 99, 491-496 (2010). ISSN 0260-8774, IF 2,313.
  • Hanušová K., Klaudisová K., Milatová E., Šviráková E., Dobiáš J., Voldřich M., Koza V., Marek M.: Release of nisin from polyvinyldichloride lacquer coated on a polyethylene film. J. Food Nutr. Res. 49, 21-29 (2010). ISSN 1336-8672, IF 0,655.
  • Hanušová K., Balcar D., Dobiáš J., Marek M., Voldřich M.: Study of new types of antimicrobial packaging films with utilization of phosphates and glucose oxidase. CHISA 2010, Summaries 5 – Systems and technology, str. 2108. Praha, ČR, 28.8.-1.9. 2010. ISBN 978-80-02-02250-3.
  • Dupáková Z., Dobiáš J., Votavová L., Klaudisová K., Voldřich M.  Occurrence of extractable ink residuals in packaging materials used in the Czech Republic. Food Additives &Contaminants: Part A, (2009) doi: 10.1080/02652030903225765 ISSN 0265-203X print/ISSN 1464-5122 online.
  • Votavová L., Dobiáš J.,Voldřich M., Čížková H.: Migration of Nonylphenols from Polymer Packaging Materials into Food Simulants. Czech J. Food Sci. 27, 293–299 (2009) ISSN 1212-1800, IF 0,472.
  • Hanušová K., Dobiáš J., Klaudisová K.: Effect of packaging films releasing antimicrobial agents on stability of food products. Czech Journal of Food Science, 27, S347-S349S (2009) ISSN 1212-1800, IF 0,472.
  • Dupáková Z. , Dobiáš J., Votavová L., Voldřich M.:Potencionální riziko kontamice potravin složkami tiskových barev, Balení potravin - aktuální problémy a možná řešení, VŠCHT Praha, 28.4.2009, “na CD” s.42-46,ISBN 978-80-7080-714-9.
  • Dobiáš J.: Funkční parametry obalů versus požadavky na konkrétní aplikaci, kontrola vlastností obalu. Sborník semináře Balení potravin – aktuální problémy a možná řešení, VŠCHT Praha, 28.4.2009, , “na CD” s. 30-32, ISBN 978-80-7080-714-9.
  • Hanušová K., Šťastná M., Votavová L., Klaudisová K., Dobiáš J., Voldřich M., Marek M.: Vliv obalových materiálů uvolňujících nisin a/nebo natamycin na stabilitu balených sýrů. Balení potravin-aktuální problémy a možná řešení, Praha, 28.4.2009, “na CD” str. 47-52 ISBN 978-80-7080-714-9.
  • Dupáková Z., Klaudisová K., Dobiáš J., Votavová L., Voldřich M.: Transfer of printing ink constituents from packaging into food simulants. The 4th International symposium on Recent Advances in Food Analysis, November 4–6, 2009, Prague.
  • Hanušová K., Votavová L., Klaudisová K., Dobiáš J., Voldřich M., Marek M.: The efficiency of packaging films releasing preserving agents on stability of packaged food. Book of Abstracts 4th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, Praha, ČR, 4.-6.11.2009, str. 198 ISBN 978-80-7080-726-2.
  • Hanušová K., Dobiáš J.: Možnosti průmyslové aplikace obalů potravin s antimikrobiální aktivitou v České republice, Packaging, 67, 22 (2009) ISSN 1211-9202.
  • Hanušová K., Dobiáš J.: Obaly s antimikrobní aktivitou, Packaging, 68, 42-45 (2009) ISSN 1211-9202.
  • Dobiáš J.: Aktivní systémy balení ve výrobě potravin. In Voldřich M, Škropek B. a kol.: Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, část 7, díl 5, kapitola 5, strana 1-16. Verlag Dashöfer (2009). ISSN 0322-7901.
  • Dobiáš J.: Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiály. In Voldřich M, Škropek B. a kol: Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, část 7, díl 5, kapitola 2, strana 1-16. Verlag Dashöfer (2009). ISSN 0322-7901
[iduzel] => 5219 [canonical_url] => //nol.vscht.cz/vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Požadovaná stránka se na webu již nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1925 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => Výzkumná činnost Nezávislé obalové laboratoře
    [seo_title] => Výzkumná činnost Nezávislé obalové laboratoře
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 

Zaměření

  • Příprava, vlastnosti a využití aktivních systémů balení potravin
  • Balení potravin v modifikované atmosféře
  • Metody zkoušení zdravotní nezávadnosti obalů potravin

  

Řešené projekty

  • Identifikace zdravotních rizik z potravinářských obalů na bázi papíru a lepenek (projekt MZ IGA č. NT14375, doba řešení 2013 - 2015)
  • Vliv tiskových barev na bezpečnost obalů potravin (projekt GAČR č. 525/07/1153, doba řešení 2007-2009)
  • Příprava a vlastnosti obalů potravin s aktivní antimikrobní funkcí (řešeno v rámci projektu Truefood 6. RP EU č. 016264-2, 2006-2010 a projektu NAZV č. QF 3158, 2003-2006)
  • Studium vlivu systému balení v modifikované atmosféře na bezpečnost potravin (řešeno v rámci výzkumného záměru č. MSM 6046137305 Progresivní potravinářské a biochemické technologie)
  • Vývoj postupů pro sledování zdravotní nezávadnosti obalů potravin na bázi elektroseparačních analytických technik (řešeno v rámci výzkumného záměru č. MSM 6046137305 Progresivní potravinářské a biochemické technologie)

 

 

Významné publikace za období 2009-2014

  • Vápenka L., Vavrouš A., Dobiáš J., Sosnovcová J.: Migration of phthalates from paper packaging materials. Food Analysis Congress, Cambridge, 15.-16. 9. 2015.
  • Vápenka L., Vavrouš A., Votavová L., Dobiáš J.: Bezpečnost obalů potravin na bázi papíru, XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, str. 113-116, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, 25. - 27. 5. 2015. ISBN 978-80-7080-937-2.
  • Vápenka L., Vavrouš A., Votavová L., Kejlová K., Dobiáš J., Sosnovcová J.: Non-target screening of contaminants in paper-paperboard for food contact materials (poster). Food Analysis Congress, Barcelona, 29.-30.10. 2014.
  • Vápenka L., Vavrouš A., Votavová L., Dobiáš J.: Kontaminanty v obalových materiálech na bázi papíru. Sborník příspěvků z XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, str. 236-239, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, 26.-28.5. 2014. ISBN 978-80-7080-903-7.
  • Votavová L., Hanušová K., Vápenka L., Dobiáš J., Kvasnička F.: Occurrence of 2-phenylphenol in food paper packages. Central European Journal of Chemistry, 12(11), 1162-1168 (2014).ISSN 1895-1066. IF 1,17.
  • Hanušová K., Vápenka L., Dobiáš J., Mišková.: Development of antimicrobial packaging materials with immobilized glucose oxidase and lysozyme. Central European Journal of Chemistry, 11(7), 1066-1078 (2013).ISSN 1895-1066. IF 1,17.
  • Hanušová K., Dobiáš J., Voldřich M.: Assesment of functional properties and antimicrobial efficiency of polymer films with lacquer layer containing natamycin in cheese packiging. Journal of Food and Nutrition Research, 51, 145-155 (2012). IF 0,679.
  • Hanušová K., Dobiáš J.: Aktivní obaly potravin a možnosti využití nanotechnologií. Výživa a potraviny 66 (1), 21-24 (2011). ISSN 1211-846X.
  • Hanušová K., Votavová L., Dobiáš J., Voldřich M.: Migrace epoxidovaného sojového oleje z těsnících hmot konzervových víček do potravin. Sborník příspěvků - XLI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, str. 74–77 na CD. Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR, 23.–25. 5. 2011. ISSN 1802-1433.
  • Hanušová K., Dobiáš J.: Practical application of active and intelligent packaging in food processing, Book of Abstracts of 8th International Conference "Students for Students", str. 18–19. Cluj-Napoca, Romania, 7.–10.4.2011. ISBN 978-973-133-912-2.
  • Dobiáš J., Čížková H., Hanušová K., Votavová L., Voldřich M.: Occurrence of dipropylene and tripropylene glycol diacrylates in packaging materials and packaged sugar. Book of Abstracts 5th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, str. 321. Praha, 1.–4.11.2011. ISBN 978-80-7080-795-8.
  • Hanušová K., Šišák M., Dobiáš J., Voldřich M.: Antimicrobial packaging films with nanoparticles of silver and titanium dioxide. Book of Abstracts 5th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, str. 303. Praha, 1.–4.11.2011. ISBN 978-80-7080-795-8.
  • Hanušová K., Šťastná M., Votavová L., Klaudisová K., Dobiáš J., Voldřich M., Marek M.: Polymer films releasing nisin and/or natamycin from polyvinyldichloride lacquer coating: Nisin and natamycin migration, efficiency in cheese packaging. J. Food Eng. 99, 491-496 (2010). ISSN 0260-8774, IF 2,313.
  • Hanušová K., Klaudisová K., Milatová E., Šviráková E., Dobiáš J., Voldřich M., Koza V., Marek M.: Release of nisin from polyvinyldichloride lacquer coated on a polyethylene film. J. Food Nutr. Res. 49, 21-29 (2010). ISSN 1336-8672, IF 0,655.
  • Hanušová K., Balcar D., Dobiáš J., Marek M., Voldřich M.: Study of new types of antimicrobial packaging films with utilization of phosphates and glucose oxidase. CHISA 2010, Summaries 5 – Systems and technology, str. 2108. Praha, ČR, 28.8.-1.9. 2010. ISBN 978-80-02-02250-3.
  • Dupáková Z., Dobiáš J., Votavová L., Klaudisová K., Voldřich M.  Occurrence of extractable ink residuals in packaging materials used in the Czech Republic. Food Additives &Contaminants: Part A, (2009) doi: 10.1080/02652030903225765 ISSN 0265-203X print/ISSN 1464-5122 online.
  • Votavová L., Dobiáš J.,Voldřich M., Čížková H.: Migration of Nonylphenols from Polymer Packaging Materials into Food Simulants. Czech J. Food Sci. 27, 293–299 (2009) ISSN 1212-1800, IF 0,472.
  • Hanušová K., Dobiáš J., Klaudisová K.: Effect of packaging films releasing antimicrobial agents on stability of food products. Czech Journal of Food Science, 27, S347-S349S (2009) ISSN 1212-1800, IF 0,472.
  • Dupáková Z. , Dobiáš J., Votavová L., Voldřich M.:Potencionální riziko kontamice potravin složkami tiskových barev, Balení potravin - aktuální problémy a možná řešení, VŠCHT Praha, 28.4.2009, “na CD” s.42-46,ISBN 978-80-7080-714-9.
  • Dobiáš J.: Funkční parametry obalů versus požadavky na konkrétní aplikaci, kontrola vlastností obalu. Sborník semináře Balení potravin – aktuální problémy a možná řešení, VŠCHT Praha, 28.4.2009, , “na CD” s. 30-32, ISBN 978-80-7080-714-9.
  • Hanušová K., Šťastná M., Votavová L., Klaudisová K., Dobiáš J., Voldřich M., Marek M.: Vliv obalových materiálů uvolňujících nisin a/nebo natamycin na stabilitu balených sýrů. Balení potravin-aktuální problémy a možná řešení, Praha, 28.4.2009, “na CD” str. 47-52 ISBN 978-80-7080-714-9.
  • Dupáková Z., Klaudisová K., Dobiáš J., Votavová L., Voldřich M.: Transfer of printing ink constituents from packaging into food simulants. The 4th International symposium on Recent Advances in Food Analysis, November 4–6, 2009, Prague.
  • Hanušová K., Votavová L., Klaudisová K., Dobiáš J., Voldřich M., Marek M.: The efficiency of packaging films releasing preserving agents on stability of packaged food. Book of Abstracts 4th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, Praha, ČR, 4.-6.11.2009, str. 198 ISBN 978-80-7080-726-2.
  • Hanušová K., Dobiáš J.: Možnosti průmyslové aplikace obalů potravin s antimikrobiální aktivitou v České republice, Packaging, 67, 22 (2009) ISSN 1211-9202.
  • Hanušová K., Dobiáš J.: Obaly s antimikrobní aktivitou, Packaging, 68, 42-45 (2009) ISSN 1211-9202.
  • Dobiáš J.: Aktivní systémy balení ve výrobě potravin. In Voldřich M, Škropek B. a kol.: Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, část 7, díl 5, kapitola 5, strana 1-16. Verlag Dashöfer (2009). ISSN 0322-7901.
  • Dobiáš J.: Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiály. In Voldřich M, Škropek B. a kol: Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, část 7, díl 5, kapitola 2, strana 1-16. Verlag Dashöfer (2009). ISSN 0322-7901
[submenuno] => [iduzel] => 5219 [platne_od] => 11.01.2016 10:21:00 [zmeneno_cas] => 11.01.2016 10:22:14.262375 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Lukáš Vápenka [canonical_url] => //nol.vscht.cz/vyzkum [idvazba] => 5835 [cms_time] => 1510971985 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => Array ( ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

Adresa:
Nezávislá obalová laboratoř
VŠCHT Praha
Zkušební laboratoř č. 1316
akreditovaná ČIA dle ČSN EN ISO/IEC 17025
VŠCHT Praha – Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice
zobrazit plnou verzi